رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ضمن بیان اینکه از ابتدای سال جاری، کشور بهطور متوسط ۱۶ درصد بارش بیشتری دریافت کرده است، گفت: با این وجود استانهای دامنه جنوبی البرز مانند تهران، سمنان و قزوین با کمبارشی شدیدی مواجه بودهاند.
احد وظیفه در گفت وگو با روزهای طلایی افزود: کشور از ابتدای بهار تا دوم اردیبهشتماه بهطور متوسط ۴۳ میلیمتر بارش دریافت کرد. با توجه به اینکه میانگین بلندمدت بارش طی این بازه زمانی ۳۷ میلیمتر است، بارندگی در سال جاری نسبت به وضعیت نرمال بیشتر بوده و ۱۶ درصد فراتر از میانگین بلندمدت ثبت شده است.
وی اضافه کرد: از ابتدای سال آبی (ابتدای مهر ۱۴۰۱) تا ۲ اردیبهشتماه بهطور متوسط ۱۶۷ میلیمتر بارندگی در کشور ثبت شده که مقدار نرمال به طور میانگین ۱۹۸ میلیمتر است بنابراین حدود ۱۶ درصد بارندگی کشور نسبت به میانگین بلند مدت کاهش یافته است.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به کمبارشترین استانها گفت: استانهای سمنان ۴۴ درصد، تهران ۴۰ درصد، قزوین ۳۹ درصد و خراسان رضوی ۳۷ درصد کمبارشی نسبت به شرایط نرمال داشتهاند بنابراین دامنههای جنوبی البرز بارش کمتری نسبت به سایر مناطق کشور دریافت کردهاند.
وظیفه ادامه داد: مرکز تا جنوب و جنوب شرق کشور نیز کمبارشی قابل ملاحظهای داشتهاند. فارس۳۰ درصد، هرمزگان با ۲۸ درصد و کرمان ۲۵ درصد بارش کمتر از نرمال داشتهاند.
خنکی هوای کشور تا ۲ درجه سلسیوس
وی با اشاره به وضعیت دمای کشور طی یک هفته گذشته اظهار کرد: از نظر دما شرایط تقریباً مناسبی داشتهایم البته در روزهای اخیر شمال غرب کشور سردتر از وضعیت نرمال و نیمه شرقی و جنوبی دما زیر نرمال بوده است.
وظیفه افزود: میانگین کشوری دما ۱.۵ تا ۲ درجه خنکتر از شرایط نرمال بوده است البته استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، اردبیل بین ۴ تا ۵ درجه سلسیوس دما بیش از حد نرمال اما هوا در استانهای کرمان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و یزد حدود ۴ تا ۷ درجه سلسیوس سردتر از میانگین بلندمدت و میانگین کشوری ۱.۸- درجه ثبت شده است.
وی اضافه کرد: از ابتدای فروردین تا ۲ اردیبهشت تقریبا عرضهای شمالی کشور با بیهنجاری (آنومالی) دمایی ۰.۵ تا ۲.۵ درجه سلسیوس مواجه بودند. شرایط دمایی در استانهای تهران، قزوین، سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، غرب و شمال غرب نرمال و بیش از نرمال بوده است. در عرضهای جنوبی تقرییا شرایط نرمال دمایی را تجربه کردیم.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور تاکید کرد: بهطور کلی طی اردیبهشت ماه میزان بارندگی بهطور نسبی نسبت به فروردین حدود ۵۰ درصد در بازه بلندمدت کمتر است. توقع داریم میزان بارش در اردیبهشت ماه نرمال با گرایش به بیش از نرمال باشد اما در استانهایی مانند قزوین و تهران بارشها به گونهای نیست که کمبود بارش سال آبی جاری ( ۷ ماهه اخیر) را جبران کند بنابراین استانهایی مانند تهران، قزوین، سمنان، خراسان رضوی با تابستانی مواجه میشوند که هوا یک تا دو درجه سلیسیوس بالاتر از حد نرمال خواهد بود.
وظیفه در پایان گفت: از سوی دیگر بهطور نسبی با کمآبی شدیدی مواجه میشویم چرا که این استانها در حال گذراندن چهارمین سال پی در پی خشکسالی هستند. وقتی آورده آبهای سطحی کاهش مییابد، فشار بر منابع آب زیرزمینی بهویژه در استانهایی مانند تهران و خراسان رضوی برای تامین آب شرب افزایش مییابد. در این شرایط همکاری مردم برای مدیریت مصرف آب از اهمیت زیادی برخوردار است.
انتهای پیام