آخرین خبرها از زلزله ترکیه و سوریه؛ شمار کشتهها از ۵۲۰۰ نفر گذشت/ ۳ ماه وضعیت اضطراری در ترکیه
زلزله ویرانگر روز گذشته ترکیه و سوریه تاکنون بیش از هزاران کشته و دهها هزار مصدوم برجای گذاشته است و برغم برودت هوا و بارشها و پسلرزهها، تلاش امدادگران برای نجات مصدومان احتمالی و اسکان زلزلهزدگان همچنان ادامه دارد.
به گزارش روزهای طلایی، زلزله ویرانگر روز گذشته ترکیه با ۷.۸ ریشتر بزرگی، از بزرگترین زلزله ترکیه در قرن اخیر بود که در سوریه نیز تلفات و خسارات زیادی برجای گذاشته است و علاوه بر این دو کشور در لبنان و عراق هم احساس شده است.
اعزام تیمهای امدادی ایران به ترکیه و سوریه
در پی وقوع زلزله مقامات ترکیه، هشدار سطح ۴ را اعلام کردند که به معنای درخواست کمک بینالمللی است. براساس اعلام اوکتای معاون رییس جمهوری ترکیه ۳۲۹۴ امدادگر از سایر کشورها آمده و ۷۰ کشور نیز پیشنهاد کمک داده و هم اکنون تیمهای ۱۴ کشور فعالیتهای میدانی را آغاز کردهاند.
پیشتر سران و رهبران کشورهای مختلف جهان نیز ضمن ارسال پیامهای همدردی، برای اعزام نیرو و تجهیزات اعلام آمادگی کردند که از ایران نیز تیم پزشکی و امدادی هلالاحمر شب گذشته برای کمک به آسیبدیدگان زلزله به ترکیه اعزام شدند و به گفته معاون بینالملل و حقوق بشردوستانه جمعیت هلالاحمر ، شش تیم در قالب تیمهای جستوجو، امدادونجات، درمان اضطراری و مدیریت هماهنگی عملیات، جهت کمک به آسیبدیدگان زلزله ترکیه به این کشور اعزام میشوند.
در سوریه با وجود هشدار سازمان ملل درباره مشکلاتپیشروی کمکرسانی در این کشور همچون تخریب مسیرها، کمبود سوخت و هوای سرد، کمکهای امدادی ایران به سوریه اعزام شده و به گفته سفیر جمهوری اسلامی ایران اولین محموله امدادی ایران در قالب ۴۵ تن شامل پتو، چادر، دارو، مواد غذایی و دیگر ملزومات زلزلهزدگان سوریه وارد فرودگاه حلب شده است و به سرعت تخلیه و بین زلزلهزدگان توزیع میشود. انشاءالله امروز نیز یک هواپیمای دیگر به حلب میرود و علاوه بر آن هواپیمای دیگری از کمکهای امدادی به لاذقیه که بیشترین آسیب را از زلزله متحمل شده است اعزام خواهد شد تا کمکها بین زلزلهزدگان و آسیبدیدگان توزیع شود.
با گذشت یک روز از وقوع زلزله مرگبار، فعالیت و تلاش تیمهای امداد و نجات در مناطق زلزله زده ادامه دارد و این در حالیست که بسیاری از ساکنان در پی تخریب خانههای خود در سرمای هوا آواره شدهاند و افراد بسیاری زیر آوار هستند براین اساس سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که احتمال دارد تعداد تلفات تا ۸ برابر رقم فعلی برسد.
امدادرسانی در هوای بارانی و در میان پسلرزهها
وقوع پسلرزه فعالیت امدادگران را در مناطق زلزلهزده با مشکلاتی مواجه کرده است ، امروز دو پسلرزه با بزرگی ۵.۴ در شرق ترکیه و ۵.۶ در مرکز ترکیه ثبت شده است.
از سوی دیگر بارش باران و برودت هوا نیز مشکلاتی را برای عملیات امداد و نجات زلزله زدگان ایجاد کرده است و شرایط به نحوی است که امدادگران با باران و سرمای زمستانی و کوهی از بتون و آجر روبرو هستند.
به گفته سزر رئیس سازمان مدیریت حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد)، انتقال پرسنل، مواد غذایی و وسایل مورد نیاز به مناطق محل حادثه ادامه دارد، بخشی از محولهها از طریق هوایی به منطقه ارسال میشوند. هم اکنون ۱۶ هزار و ۴۰۰ نیروی جستجو و نجات و نزدیک به ۵ هزار خودرو و تجهیزات ساختمانی در منطقه مستقر شدهاند. ۶۵ هزار چادر و بیش از ۳۰۰ هزار تخته پتو به مناطق زلزله زده ارسال شده است.
به گزارش روزهای طلایی به نقل از شبکه خبری بی بی سی، بامداد دوشنبه – ۶ فوریه، دو زلزله قوی محدوده بزرگی از جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز این کشور با شمالغرب سوریه را لرزاند و بنابر گزارشها تاکنون منجر به کشته شدن هزاران نفر در این دو کشور شده است.
شمار کشتهها از مرز ۵۲۰۰ نفر گذشت
آمار کشته ها و مصدومان زلزله براساس گزارش به روز شده تا غروب امروز (سهشنبه) به شرح زیر است: در ترکیه تا غروب امروز ۳۵۴۹ نفر کشته و ۲۲ هزار و ۱۶۸ تن مصدوم شدند .
همچنین براساس گزارش شبکه خبری سی ان ان مجموع قربانیان زلزله در سوریه نیز تاکنون به ۱۷۱۲ تن رسیده است.
پیشتر و بر اساس گزارشهای منتشره پیش از ظهر امروز، اعلام شده بود که شمار قربانیان در ترکیه ۳۳۸۱ نفر و در سوریه ۱۴۴۴ نفر گزارش شده بود.
همچنین براساس اعلام اوکتای معاون رئیس جمهوری ترکیه تاکنون بیش از ۸۰۰۰ زلزلهزده از زیر آوار نجات یافتند. تاکنون ۳۸۰ هزار و ۵۰۰ زلزلهزده نیز در خوابگاههای آموزش پرورش و وزارت ورزش و جوانان اسکان داده شدند. ۴۵ نفر از مصدومان زلزله مهیب قهرمانماراش با هواپیمای نظامی متعلق به نیروهای مسلح ترکیه از آدییامان به استانبول منتقل شدند و روند درمان آنها در بیمارستانهای مختلف این شهر ادامه دارد.
به گزارش گلف تودی، تاکنون از ۳۸۵ هزار مدرسه و دانشگاه برای پناه دادن به زلزله زدگان استفاده شده است.
اعلام آمادگی ۶۵ کشور برای ارسال نیرو و تجهیزات
یونس سزر، رئیس سازمان مدیریت حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد) در گفتگو با رسانهها در مرکز این سازمان در آنکارا با بیان اینکه ۶۵ کشور جهان برای اعزام تیمهای امداد و نجات به منطقه اعلام آمادگی کرده اند، تصریح کرد: بر اثر زلزله ۱۵ هزار و ۸۳۴ نفر نیز در این کشور مصدوم شده اند.
سزر با اشاره به ادامه پسلرزهها، گفت: پس از زلزلههای اصلی ۲۴۳ پس لرزه در منطقه به وقوع پیوسته است. هم اکنون شمار زیادی از وزرای هیات دولت، ۳۰ استاندار و ۴۷ فرماندار درحال مدیریت عملیاتهای امداد و نجات و اسکان مردم منطقه هستند.
یک دقیقه سکوت در سازمان ملل به یاد قربانیان زلزله
همچنین سازمان ملل متحد (UN) اعلام کرد که زمینلرزه ترکیه قویترین زلزله در این کشور در طول ۸۰ سال گذشته بوده است.
به گزارش روزهای طلایی، سازمان ملل متحد اعلام کرد زمینلرزه ۷.۸ ریشتری که بامداد روز گذشته (دوشنبه) جنوب ترکیه را لرزاند، قویترین زمینلرزه ثبتشده در این کشور از سال ۱۹۳۹ میلادی بدین سو بوده است.
به گزارش یورونیوز، این سازمان همچنین اظهار کرده که به دنبال تصویب بودجه اضطراری برای کمکرسانی به مردم این ناحیه است.
“چابا کوروسی”، رئیس هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز روز گذشته با خانوادههای قربانیان زلزله در ترکیه و سوریه ابراز همدردی کرد و به گزارش آناتولی، کوروسی قبل از آغاز نشست از کشورهای عضو خواست تا به یاد جان باختگان زلزله یک دقیقه سکوت کنند.
هم اکنون ۱۶ هزار و ۴۰۰ نیروی جستجو و نجات و نزدیک به ۵۰۰۰ خودرو و تجهیزات ساختمانی در منطقه مستقر شدهاند.
همچنین گزارشها حاکیست دو نفر پس از ۲۶ ساعت از زلزله ترکیه، زنده از زیر آوار خارج شدند.
همچنین شبکه الجزیره گزارش کرد: شمار قربانیان زمین لرزه در سراسر مناطق زلزله زده سوریه به ۱۵۰۴ کشته و ۳۵۴۸ زخمی رسیده است.
فؤاد اوکتای، معاون رئیسجمهوری ترکیه نیز بامداد امروز (سهشنبه) در گزارشی اعلام کرد که تاکنون ۷ هزار و ۸۴۰ نفر از زیر آوارهای زلزله جنوب این کشور نجات یافتهاند.
احتمال شیوع بیماریهای تنفسی در مناطق زلزلهزده ترکیه و سوریه
امدادرسانی در میان ویرانههای مناطق زلزلهزده در حالی ادامه دارد که به گفته یکی از مدیران ارشد شرایط اضطرار در دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت با توجه به برودت هوا بیماریهای تنفسی و عفونی زلزلهزدگان را تهدید می کند. افرادی که نمی توانند به خانه های خود بازگردند در مکان های عمومی دور هم جمع می شوند و این امر خطراتی را به همراه خواهد داشت، به ویژه اگر وسایل گرمایشی برای آنها فراهم نشود و ازدحام جمعیت اتفاق بیفتد احتمال انتشار ویروس های تنفسی نیز وجود دارد.
در پی وقوع زلزله اردوغان یک هفته عزای عمومی اعلام کرد و گفت: پرچم کشورمان تا یکشنبه ۱۲ فوریه در داخل و تمامی نمایندگیهای سیاسیمان در خارج از کشور به حالت نیمه افراشته در خواهد آمد.
امدادگران در حال حفاری در میان آوارهای ساختمانها در تمام شهرهای بزرگ در امتداد مرز با سوریهاند. برخی از شدیدترین ویرانیها در نزدیکی مرکز زمینلرزه بین «قهرمان ماراش» و «غازی آنتپ » رخ داده است، جایی که تقریبا کل ساختمانهای شهر ویران شدهاند.
مسجد معروفی که قدمت آن به قرن سیزدهم باز میگردد در استان مالتایا به همراه یک ساختمان ۱۴ طبقه با ۲۸ آپارتمان که ۹۲ نفر را در خود جای داده بود، تا حدی فرو ریخته است.
امدادرسانی در سوریه در محاصره تحریم
در زمانی که آمار غیرنهایی قربانیان زلزله در سوریه به بیش از ۱۴۰۰ نفر و تعداد مصدومان به بیش از ۲۴۰۰ تن رسیده است تعداد زیادی از شرکتهای حمل و نقل هوایی از ورود به فرودگاههای سوریه به خاطر تحریمهای آمریکا و اروپا خودداری میکنند. در این راستا وزارت خارجه سوریه از کشورهای عضو سازمان ملل و آژانسهای آن و کمیته بین المللی صلیب سرخ و دیگر نهادهای بشردوستانه درخواست کمک برای مقابله با پیامدهای این زلزله ویرانگر کرده است.
وزارت بهداشت سوریه از خسارات وارده به استانهای حلب، لاذقیه، حماء و طرطوس خبر داده است. خبرنگاران خبرگزاری فرانسه در شمال سوریه گفتند که پس از لرزش زمین، ساکنان وحشتزده از خانههای خود فرار کردند.
مقامات سوریه بهعنوان یک اقدام احتیاطی گاز طبیعی و برق را در سراسر منطقه زلزلهزده قطع کردند.
تخریبها در سوریه نیز بسیار زیاد است. در حال حاضر میلیونها نفر در اثر ۱۰ سال جنگ در این کشور آواره شدهاند. این افراد اغلب در اردوگاهها یا در خانههای ساده زندگی میکنند. شرایط آسیبپذیر و استفاده از مواد ساختمانی فاقد استحکام، به این معنی است که بسیاری از اقامتگاهها در اردوگاهها ممکن است فرو ریخته یا آسیب جدی دیده باشند.
فیلمهای خبری و ویدیوها، ویرانیها را نشان میدهد و در مناطقی تمام امکانات مسکونی از بین رفته است. زیرساختها و بیمارستانهای این مناطق پیش از زلزله نیز آسیب شدیدی دیده بود و ساکنان آنها به کمکهای بشردوستانه دسترسی کافی ندارند. برخی مخالفتها در سازمان ملل متحد نیز تحویل کمکها را به این مناطق محدود کرده است. گذرگاههای مرزی کلیدی مانند باب الحوا برای میلیونها نفر حیاتیاند. با این حال، با توجه به تخریبهای گسترده زلزله در منطقه هاتای در ترکیه، معلوم نیست که آنکارا بتواند به سوریها در آن سوی مرز کمک کند.
ترک خوردن «سد آتاتورک» به دنبال زلزله شدید ترکیه
مقامات محلی میگویند: به نظر میرسد که سد آتاتورک در جنوب شرقی ترکیه پس از دو زمین لرزه ویرانگر روز گذشته (دوشنبه) در وضعیت بحرانی قرار دارد.
به گزارش روزهای طلایی، گزارشهایی از ترکیه حاکی از آن است که در پی زلزلههای شدید شکافهای زیادی در سد ایجاد شده است.
کارشناسان هشدار دادند که سد هر لحظه ممکن است بشکند و ویرانی ناشی از آن میتواند منطقهای به وسعت ۳۰ کیلومتر مربع در نزدیکی سد را تحت تأثیر قرار دهد.
ادامه آتشسوزی بزرگ در بندر اسکندرون ترکیه
تصاویر منتشره از بندر اسکندرون در جنوب شرقی ترکیه نشان میدهد آتشسوزی گستردهای که از روز گذشته (دوشنبه) و پس از زمینلرزه شدید در این کشور در این ناحیه آغاز شده، همچنان ادامه دارد.
به گزارش روزهای طلایی به نقل از یورونیوز، آتشسوزی در کانتینرهای بندر اسکندرون رخ داده است. با این حال هنوز علت اصلی این حادثه مشخص نیست.
پیشتر اداره دریانوردی ترکیه اعلام کرده بود که بندر اسکندرون در استان هاتای این کشور به دلیل تخریب بر اثر زلزله به طور موقت از مدار فعالیت خارج شده است.
نجات کودک ۶ ماهه از زیر آوار در ترکیه
یک کودک شش ماهه به همراه مادرش در استان “هاتای” ترکیه از زیر آوار خارج شدند.
خبرگزاری آناتولی همچنین از نجات پنج نفر از زیر آوار زلزله شدید در استان قهرمانماراش خبر داده است.
اردوغان در مناطق آسیبدیده از زلزله ۳ ماه وضعیت فوقالعاده اعلام کرد
رجب طیب اردوغان برای مدت ۳ ماه در مناطق آسیب دیده ترکیه از زلزله مهیب که بامداد روز دوشنبه مناطقی در جنوب شرق ترکیه و شمال غرب سوریه را لرزاند، وضعیت فوق العاده اعلام کرد.
اردوغان در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: امروز در مناطق آسیب دیده از زلزله برای مدت ۳ ماه وضعیت فوق العاده اعلام می کنیم.
اردوغان فاش کرد که تعداد قربانیان زمین لرزه در ترکیه تاکنون به ۳۵۴۹ نفر رسیده است و توضیح داد که این زمین لرزه تعدادی از استان های ترکیه را لرزاند که حدود ۱۳ میلیون نفر در آن زندگی می کنند.
به گزارش اسپوتنیک، اردوغان همچنین از اختصاص ۱۰۰ میلیارد لیره ترکیه (حدود ۵.۳ میلیارد دلار) برای درمان آثار زلزله خبر داد.
همچنین بنابر گزارش خبرگزاری آناتولی، رئیس جمهور ترکیه تاکید کرد که دولت این کشور با تمامی نهادها، نیروها و وسایل نقلیه توام با روحیه بسیج در منطقه زلزله زده فعالیتش را آغاز کرده است.
وی خاطر نشان کرد: با یک فاجعه بزرگ روبرو هستیم که نه تنها در طول تاریخ جمهوری ترکیه بلکه در جغرافیای ما و جهان نیز کمسابقه است.
اردوغان افزود: در حال حاضر ۵۳ هزار و ۳۱۷ نیروی امداد و نجات و نیروهای پشتیبانی در مناطق زلزلهزده در حال فعالیت هستند و این تعداد با تیمهایی که از داخل و خارج از کشور میپیوندند در حال افزایش است. همچنین به منطقه حدود ۱۰۰۰ آمبولانس، ۲۴۱ تیم ملی امداد پزشکی «اومکه» و دو آمبولانس هوایی و ۵۰۰۰ پرسنل بهداشتی اعزام شدند.
وی گفت: نیروهای مسلح با تمام امکاناتش در کنار هزاران تن از نیروها، ۱۰ کشتی و ۵۴ هواپیمای حمل و نقل در فعالیتهای امداد و نجات و کمک رسانی مشارکت دارد.
احتمالا تا ۲۳ میلیون نفر تحت تأثیر زلزله ترکیه قرار بگیرند
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد که نزدیک به ۲۳ میلیون نفر ممکن است تحت تأثیر زمین لرزه قدرتمندی که بامداد روز گذشته (دوشنبه) ترکیه و سوریه را لرزاند و بیش از ۵۰۰۰ کشته و هزاران زخمی برجای گذاشت، قرار بگیرند.
به گزارش روزهای طلایی، “ادلهید مارشانگ”، افسر ارشد اورژانس سازمان جهانی بهداشت در نشست هیئت اجرایی آژانس بهداشت سازمان ملل در ژنو گفت: نقشههای اجمالی نشان میدهند که به طور بالقوه ۲۳ میلیون نفر از جمله ۱.۴ میلیون کودک در معرض خطر هستند.
همچنین دبیر کل سازمان جهانی بهداشت نیز از این وضعیت ایجاد شده ناشی از زلزله های روز گذشته ابراز نگرانی کرده است.
“تدروس آدهانوم قبریسوس” در این باره گفت: ما به ویژه در مورد مناطقی که هنوز اطلاعاتی درباره آنها منتشر نشده، نگران هستیم.
توقف امدادرسانی به مناطق زلزلهزده در شمالغرب سوریه
سازمان ملل در گزارش تازهای اعلام کرد که امدادرسانی به مناطق تحت تاثیر زمین لرزه در شمال غربی سوریه به دلیل خرابی راه و مشکل تدارکات به دلیل ویرانیهای زلزله، موقتا متوقف شده است.
به گزارش روزهای طلایی، در حال حاضر فقط یک راه زمینی به مناطقی که در کنترل دولت سوریه نیست، باز است در حالیکه این مناطق دچار کمبود بیمارستان فعال و امکانات پزشکی هستند.
با این حال در مناطقی که در کنترل دولت بشار اسد هستند، کمک های امدادی رسیده است.
به گزارش شبکه خبری بی بی سی، به گفته “آدلهاید مرشانگ”، مسئول ارشد امور اضطراری سازمان جهانی بهداشت، وسعت ویرانی و محدودیت دسترسی، بزرگترین موانع امدادرسانی هستند.
ادامه دارد