جلیلی: منحصر بودن روابط خارجی به چند قدرت اشتباه بود/پزشکیان: مشکل اصلی در این کشور اختلاف است
کاندیدای راهیافته به مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سوال ششم به موضوع سیاست خارجی و رفع تحریمها پرداختند.
به گزارش روزهای طلایی، مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در اولین مناظره در فرصت تبلیغاتی مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، به ششمین سوال این مناظره مینی بر اینکه «سیاست خارجی شما چه مسیری را با فرض وجود تحریمها دنبال میکند؟» پاسخ دادند.
مشکل اصلی ما در این کشور اختلاف است
مسعود پزشکیان گفت: ابتدا بگویم که مشکل ما نبود راه حل نیست بلکه مشکل کسانی هستند که باید توان اجرا داشته باشند. قوا برنامهها را اجرا نمیکنند چون علم و انگیزه آن را ندارند ولی پشت تریبون هم از مردم صحبت میکنند.
وی در ادامه در پاسخ به پرسش مجری گفت: مشکل اصلی ما در این کشور اختلاف است. با FATF در آن دولت مخالفت میشود و در این دولت موافقت میشود. ما نمیتوانیم در قفس را بسته و با دنیا در ارتباط نباشیم ولی میتوانیم زندگی بخور و نمیر داشته باشیم. هرچه قدر ارتباط بیشتری داشته باشبم، میتوانیم زندگی بهتری داشته باشبم. اول از همسایهها شروع میکنیم و هرچه توانستیم میتوانیم با سایر کشورها در ارتباط باشیم. نباید فقط یک گزینه داشته باشیم تا آن گزینه کلاه سر ما بگذارد و هرچه دلش خواست به ما دیکته کند. سیاست خارجی باید هنر انعطاف و آلترناتیوهای گوناگون برای معامله داشته باشد. وقتی کشوری ببیند شما گزینه دیگری ندارید، به قیمت ارزان از شما میخرد و به چند برابر قیمت به شما میفروشد و پول شما را هم نمیدهد و صدای هیچ کسی در نمیآید. در مورد برجام – با ریز آن کاری ندارم که ترامپ و بایدن مخالف بودند – در داخل سفارت عربستان و انگلیس را آتش زدند و مخالف برجام بودند و چقدر آنها به این کشور صدمه زدند. میگویند برجام ایراد دارد اما نتانیاهو خودش را میکشت که برجام اجرا نشود. در داخل هم با هم دعوا کردیم که برجام اجرا نشود. وقتی گفتوگو میکنید، یک چیزی میدهید و یک چیزی میگیرید و اینطور نیست همه چیز را بگیرید.
وی درباره راه جایگزین در سیاست خارجی در صورت باقی ماندن تحریمها اظهار کرد: ما بلدیم تا جایی که زنده بمانیم از ظرفیت خود استفاده کرده و اقتصاد مقاومتی را اجرا و مشکلات مردم را حل کنیم ولی از تمدن دور خواهیم بود. اگر تورم، ناترازی انرژی، سوختهای پرت شده و ناترازی بانکها را مدیریت کنیم خیلی از مشکلات کسری بودجه را میتوانیم حل کنیم ولی رشد نخواهیم کرد. بابت FATF و برجام چقدر ضرر میکنیم؟ شاید روزانه ۱۰ هزار میلیارد ضرر میکنیم. سی درصد ارزان میفروشیم و گران میخریم تازه جنس آشغال و بنجل به ما میدهند. یک عده هم کاسب تحریم هستند و تا دلشان میخواهد میخورند و ما هم بیخبریم چون شفاف نیست و بلا سر مردم میآید.
وی در پاسخ به این پرسش که سیاست خارجی شما با دولت روحانی چه تفاوتی خواهد داشت؟ گفت: بر اساس سیاستهای عزت، حکمت و مصلحت عمل میکنیم. اگر در داخل دعواها را ادامه دهیم، شرایط هیچ فرقی نمیکند. اول باید در داخل کشور انسجام ملی ایجاد کنیم چون کسی که دارد موفق میشود دیگری گیر میدهد چون نمیخواهد او موفق شود و فرصت از دست میرود. اول باید همگرایی درست کنیم و بپذیریم که منفعت ما در تعامل با دنیا و گرفتن سهممان است. نمیتوان دور خود قفس بکشیم یا تهاتر کنیم. عراق ، ترکیه و چین پول ما را نمیدهد و می گوید جنسی که میخواهیم به شما میدهیم.
منحصر بودن روابط خارجی به چند قدرت اشتباه بود
سعید جلیلی نیز بیان کرد: سیاست خارچی پویا و فعال باید داشته باشیم. اشتباه بود که روابط خارجی منحصر به چند قدرت شد که بیشترین اختلاف را با ما داشتند، شد. برجام امضا شد و آژانس گفت ۱۵ بار تایید کرد ایران این توافق را اجرا کرده است. طرف مقابل از برجام خارج شد. کسی مانع اجرای برجام نشد. سیاست خارجی جای دیدن واقعیتهاست. نباید ملت خود را متهم کنید. تحریم ها اضافه شد و از ۸۰۰ به ۱۵۰۰ رسید. اشتغال چرخید؟ هنر سیاست خارجی این است که باید ۲۰۰ کشور را دید و از فرصتهای خود استفاده کنید. روسیه با اروپا دچار اختلاف شده است و بازار ۱۱ میلیارد دلار برای صیفی جات برای ما فراهم شد که باید از آن استفاده کرد. ما هم از اشتراکات خود با سایر کشورها و هم از اختلاف سایر کشورها با یکیدگر میتوانیم استفاده کنیم.
وی افزود: در سیاست خارجی ابعاد قضیه را باید دقیق دید. ما تا میگوییم باید به مردم تکیه شود، میگویند که میخواهند ببندند. برای استفاده از قدرت مردم باید روابط خارجی گسترش یابد.
ادامه این مناظره را در بخش ۷ بخوانید.
ادامه دارد …