دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی ایران از صادرات ۵۴ میلیون دلاری انواع لوازمخانگی از ابتدای امسال تا پایان اردیبهشتماه و رشد ۳۴ درصدی آن در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد.
«عباس هاشمی» امروز (جمعه) افزود: عراق، افغانستان، حوزه CIS، شمال آفریقا و حوزه خلیجفارس، عمده کشورها و مقاصد صادراتی لوازمخانگی ایرانی در این مدت را تشکیل داند.
وی خاطرنشانکرد: برخی محصولات ایرانی نظیر آبگرمکن دیواری به اتحادیه اروپا به ویژه ایتالیا نیز صادر شده است.
پیشتر «کیوان گردان» مدیرکل صنایع برق، فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: پارسال ۲۰۰ میلیون دلار صادرات لوازمخانگی محقق شد که این رقم در سال جدید ۶۰۰ میلیون دلار هدفگذاری شده است.
مطابق آمارها، سالهای گذشته ارزش صادرات محصولات لوازمخانگی بهطور متوسط سالیانه ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، اما در برخی سالها تا ۲۴۰ میلیون دلار نیز به ثبت رسیده است.
تولید کمپرسور لوازمخانگی
هاشمی در ادامه درباره تولید کمپروسور اینورتر لوازمخانگی به عنوان یکی از تجهیزات کلیدی توسعه این صنعت، بیانداشت: علاوه بر کمپروسور لوازمخانگی برودتی، کمپروسورهای صنعتی، چیلرها، کمپروسورهای کوچک برای اسپلیت یونیتها و غیره مطرح هستند و بر این اساس، صنعتی متفاوت از لوازمخانگی در جهان برای آن تعریف شده است.
دبیرکل انجمن صنایع لوازمخانگی تصریح کرد: امروز در جهان هیچ تولیدکنندهای در عرصه لوازمخانگی به تولید کمپروسور ورود نمیکند، زیرا وابسته به مقیاس اقتصادی شرکتها است.
وی ادامهداد: با توجه به نیاز سالیانه ۲.۵ میلیون دستگاهی کشور به کمپروسور، تولید آن زمانی میتواند توجیه داشته باشد که مشارکت طرفهای خارجی در تولید و همچنین صادرات آن نیز مد نظر باشد.
مطابق اظهار نظر کارشناسان، در سالهای گذشته بهطور متوسط ۱.۵ میلیون دستگاه کمپروسورهای برودتی مورد استفاده در چیلرها، یخچالها، سردخانهها و غیره به کشور وارد میشد که سالیانه حدود ۸۵ تا ۹۰ میلیون دلار صرف آن میشود.
این در حالی است که نزدیک به سه دهه پیش کارخانه کمپروسورسازی با همکاری ایتالیاییها در شیراز آغاز بهکار کرد و ظرفیت در نظر گرفته شده برای آن سالیانه یک میلیون دستگاه بود، اما در عمل کمتر از ۴۰ هزار دستگاه تولید کرد.
همچنین بعدها کارخانه مشابه دیگری در استان قزوین ایجاد شد و هرچند در مجموع بیش از ۱۵۰ میلیون دلار برای راهاندازی این کارخانهها سرمایهگذاری شد، اما به دلیل در نظر گرفته نشدن ظرفیتهای اقتصادی، در مجموع با کمتر از نیم میلیون دستگاه تولید، تعطیل شدند.
هاشمی در این زمینه تصریحکرد: این در حالی است که کارخانه مشابهی در کشور چین با ظرفیت تولید سالیانه ۳۸ میلیون دستگاه کمپروسور برودتی، نیازهای بخش بزرگی از کشورهای جهان را پوشش میدهد، بر این اساس در نظر گرفتن مقیاس اقتصادی در تولید بسیار مهم است.
سال گذشته بیش از ۱۵ میلیون دستگاه لوازمخانگی در کشور تولید شد که این میزان تولید در مقایسه با سال ۹۸ رشد ۷۸ درصدی داشته است.
برای سال ۱۴۰۰، رشد تولید معقول و منطقی بین ۱۰ تا ۱۵ درصدی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صنعت لوازمخانگی در نظر گرفته شده است. ایرنا