اخباراقتصادگردشگری

آيا سفر ارزان مي‌شود؟

اجرايي شدن سفر ارزان و همگاني در قدم اول همکاري بخش دولتي و خصوصي را مي‌طلبد و عزت‌الله ضرغامي در نخستين اقدام خود پس از تکيه زدن بر مسند وزارت ميراث‌ فرهنگي، گردشگري و صنايع‌دستي اين موضوع را در اولويت برنامه‌هايش مطرح کرد.

قرار گرفتن سفر در سبد خانوار تمامي اقشار جامعه از موضوعات مورد تاکيد وزير ميراث‌ فرهنگي، گردشگري و صنايع‌دستي است. موضوعي که او در نشست انجمن‌هاي صنفي دفاتر خدمات مسافرت هوايي و جهانگردي کشور به آن اشاره کرد و از تمامي اصناف خواست که طرح‌هاي خود را براي سفرهاي ارزان قيمت و متنوع ارائه دهند. او در اين نشست تاکيد کرد که سفر رفتن حق اقشار متوسط و فرودست است و به همين‌منظور بايد بسته‌هاي ارزان قيمتي طراحي شود.

اعطاي وام‌هاي ارزان قيمت و يارانه

از آنجا که اقامتگاه و حمل‌ونقل دو عنصر اصلي و گران‌قيمت سفر محسوب مي‌شوند، بايد براي ارزان‌تر تمام شدن قيمت آن‌ها چاره‌انديشي شود.
اعطاي وام‌هاي ارزان‌قيمت به هتل‌ها از سوي دولت و در مقابل تخفيف آن‌ها به گردشگران، پرداخت يارانه به شرکت‌هاي حمل‌ونقل، پرداخت تسهيلات کم‌بهره به شرکت‌هاي مسافرتي، عمده فروشان تور و سامانه‌هاي آنلاين خدمات سفر براي رزرو يک‌ساله اقامتگاه‌ها و عقد قرارداد دولت با اين دفاتر از جمله پيشنهادهايي بود که از سوي حسن تقي‌زاده انصاري رئيس هيئت مديره جامعه گردشگري الکترونيک براي تحقق آسان‌سازي سفر مطرح شد.

واقعي شدن قيمت سفر با سامان‌دهي شبکه حمل‌ونقل

حرمت‌الله رفيعي رئيس انجمن صنفي دفاتر خدمات گردشگري نيز در اين خصوص به غيرواقعي بودن قيمت سفرها اشاره کرد و گفت: «آنچه اهميت دارد واقعي شدن قيمت سفر است. در حال حاضر ايرلاين‌ها قيمت‌ها را به ناحق افزايش داده‌اند، همين موضوع باعث افزايش قيمت سفر شده است که بايد در اين مورد ورود جدي شود. از سوي ديگر در شبکه ريلي اعمال قيمت‌ها به صورت سليقه‌اي انجام مي‌شود. همچنين ورود چندين شبکه ريلي براي فروش بسته‌هاي سفر آن هم با قيمت‌هاي بالا ايجاد اختلال کرده است که تمامي اين‌ها نياز به ساماندهي جدي دارد.» 
ارائه پکيج‌هاي مشترک سفر از سوي استان‌هاي همجوار و ارائه به شهروندان با قيمت‌هاي مناسب از طريق کمک ساير دواير از ديگر نکات مورد اشاره رفيعي بود.

سه طرح در نيمه راه متوقف مانده وزارتخانه در راستاي متناسب‌سازي قيمت سفر

ارائه کارت‌هاي اعتباري سفر نيز براي اجراي سفر ارزان راهکار مناسبي مي‌تواند باشد. طرحي که سال گذشته تا مرحله اجرا هم رفت، اما به دليل شيوع کرونا متوقف ماند. کانون جهانگردي و اتوموبيلراني به‌عنوان مجري طرح تفاهمنامه‌اي را با بانک ملت منعقد کرد و بر اساس آن مقرر شد که اعتباري تا سقف 30 ميليون تومان با نرخ سود چهاردرصد، بازپرداخت 24 ماهه و يک‌ماه تنفس به متقاضيان داده شود. 
حسين اربابي درباره اين طرح به ميراث‌آريا مي‌گويد: «با تعداد زيادي تاسيسات گردشگري اعم از رستوران و هتل در سراسر کشور قراردادهايي منعقد شد و تمامي اقدامات براي ارائه کارت‌هاي اعتباري سفر به هموطنان صورت گرفت، اما به دليل کرونا فعلا اجراي آن را متوقف کرده‌ايم.»

مديرعامل کانون جهانگردي و اتوموبيلراني با تاکيد بر اين موضوع که اين اعتبار به منزله وام نيست، افزود: «اگر شخصي از اين کارت استفاده نکند به سيستم بانکي بدهکار نمي‌شود و تا شش ماه براي استفاده از آن مهلت در نظر گرفته شده است.»

اربابي همچنين به هتل‌هاي کپسولي به‌عنوان طرح ديگري براي متناسب‌سازي قيمت سفر اشاره کرد و گفت: «هتل‌هاي کپسولي با هزينه هرشب 50 تا 100 هزار تومان براي دو نفر اقامتگاه‌هاي به صرفه‌اي هستند که در اکوکمپ‌ها کاربرد زيادي دارند.» او با اشاره به استقبال از اين طرح، ادامه داد: «با بخش خصوصي تفاهمنامه‌اي بستيم و براي 1800 هتل کپسولي نيز پيش‌پرداخت گرفتيم، اما اين طرح هم به دليل ضربه مهيبي که صنعت گردشگري به خاطر کرونا متحمل شد، فعلا متوقف مانده است.»

ايجاد باشگاه زنجيره تامين گردشگري ديگر راهکاري بود که اربابي از آن به‌عنوان مهمترين راهکار براي کاهش هزينه سفر اشاره کرد. طرحي که به گفته مديرعامل کانون جهانگردي و اتوموبيلراني براي اجراي آن تا مراحل نهايي با بانک پارسيان هم پيش رفته‌اند و از طرح‌هاي ناتمام و بر زمين مانده وزارتخانه محسوب مي‌شود.

پيشنهاد احياي طرح موفق دهه 80

جمشيد حمزه‌زاده رئيس جامعه حرفه‌اي هتل‌داران کشور نيز در اينباره به طرح موفقي در دهه 80 اشاره و خاطرنشان کرد: «در سال 85 و به مدت دو سال طرحي تحت عنوان سفر ارزان قيمت و با شعار «سفرهاي همه‌زماني، همه‌مکاني، همگاني» مطرح و اجرا شد که بر اساس آن هتل‌ها موظف به ارائه تخفيف بالاي 30 درصدي بودند. 150 آژانسي که توان اجراي اين طرح را داشتند انتخاب و بالغ بر يک هزار پکيج در دفترچه‌اي به مردم ارائه شد.»
او با تاکيد بر اين موضوع که اين ارزاني به معناي پايين آمدن کيفيت خدمات سفر نيست، افزود: «به همين دليل بهتر است به جاي سفر ارزان از سفر همگاني استفاده شود. احياي اين طرح و استفاده از تجارب آن در کنار همکاري بخش دولتي و خصوصي مي‌تواند همگاني شدن سفر را ممکن کند.» / تسنیم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا