بعد از خشک شدن هورالعظيم حالا نوبت تالاب انزلي شده است. محمد درويش، فعال محيط زيست ميگويد: «بخش بزرگي از تالاب انزلي خشک شده است. مجموعهاي از عوامل در اين خشکي اثر داشته است، از لايهروبي تا ورود فاضلاب بدون تصفيه به اين تالاب.»
بعد از خشک شدن تالاب هورالعظيم در خوزستان حالا صحبت از خشک شدن تالاب انزلي است. تالاب بين المللي انزلي که در کنوانسيون جهاني رامسر هم ثبت شده است.
تالاب انزلي هم از نظر تنوع زيستي گياهان و جانوران مورد اهميت است، هم از نظر جاذبه گردشگري. اما حالا حال اين تالاب خوب نيست. فعالان محيط زيست نيز بارها براي حفظ اين تالاب هشدار دادهاند.
دلايل خشک شدن تالاب انزلي
محمد درويش، فعال محيط زيست درباره وضعيت تالاب انزلي به تجارتنيوز ميگويد: « متاسفانه بخش بزرگي از تالاب انزلي خشک شده است. مجموعهاي از دلايل در وضعيت بد تالاب انزلي دخيل است. حقآبه تالاب داده نميشود، بارگذاريهاي زيادي که در بالادست صورت گرفته و کميت و کيفيت آب ورودي به تالاب انزلي به شدت کاهش پيدا کرده است.»
او در ادامه عوامل موثر بر تالاب انزلي ميگويد: «موتورپمپهاي زيادي درون تالاب و در رودخانههاي منتهي به تالاب از جمله امامزاده ابراهيم، زيربازار و… وجود دارد تا آب را براي شاليزارها، کشاورزي و… منتقل کند. عملا ورودي آب به شدت کم شده است.»
اين فعال محيط زيست با اشاره به فاضلاب واردشده به تالاب انزلي ميگويد: «آب فاضلاب بندر انزلي بدون هيچگونه تصفيهاي وارد تالاب ميشود. همه اين موارد دست به دست هم داده است تا متاسفانه شاهد نابودي تالاب انزلي باشيم.»
درويش در ادامه درباره موج شکنهاي بندر انزلي توضيح ميدهد: «بندرها براي اينکه کشتيها بتوانند به اسکله نزديک شوند موج شکنهايي را ايجاد ميکنند که تنشهاي آبي را کم کند. اين موج شکنها سبب ميشود ميزان رسوبگذاري در محوطه تالاب انزلي افزايش پيدا کند و آرام آرام عمق تالاب کم ميشود و تالاب خشک شود.»
او ميگويد: «درباره ميزان تاثير موج شکنها روي تالاب انزلي بايد بررسي شود. تاکنون پژوهش دقيقي انجام نشده است.»
اين فعال محيط زيست با بيان اينکه بخشي از اين تالاب به دليل لايهروبي غيرفني خشک شد، ادامه ميدهد: «سد لاسک هم در بالادست اين تالاب در حال احداث است. فعالان محيط زيست براي وضعيت تالاب انزلي هشدار دادند ولي برخي ذينفعان دنبال ساخت سد لاسک هستند.»
اولويت اول براي احياي تالاب انزلي چيست؟
درويش درباره احياي تالاب انزلي ميگويد: «مهمترين اولويت تالاب انزلي براي احيا، احداث تصفيهخانه در بندر انزلي است. بيش از ۲۰ سال است که قرار است تصفيهخانه احداث شود ولي ميگويند هزينه آن ۴۰۰ ميليارد تومان ميشود، پول نداريم! سوال اين است که چطور براي ساخت سد پول هست ولي براي تصفيهخانه پول نيست؟»
او در پايان ميگويد: «نبايد اجازه دهيم که از سراوان شيرابهها وارد گهررود شود و در نهايت به تالاب انزلي برسد. بايد تفکيک زباله از مبدا و تصفيهخانه شيرابههاي کوه سراوان( کوه انباشت زباله در رشت) در اولويت قرار گيرد.»
هفته گذشته نيز شاهد آتشسوزي گستردهاي در تالاب بينالمللي انزلي بوديم. فرشيد فلاح،سرپرست اداره محيط زيست انزلي درباره حجم خسارات وارد شده به ايسنا گفت: «هفت هکتار از نيزارهاي منطقه چراغ پشتان تالاب انزلي نابود شد.»
ملکي، فرمانده انتظامي استان گيلان نيز انگيزه متهمان در به آتش کشيدن بخشهايي از اراضي تالاب انزلي را سودجويي، تصرف و ايجاد کاربري مورد نظر بيان کرد کرد و گفت: «پنج نفر از عوامل اين آتشسوزي به دستگاه قضائي معرفي شدند که سرانجام منجر به صدور قرار براي تعداد دو نفر از اين متهمان شد.» / تجارت نیوز