بسياري از کارشناسان و فعالان حوزه مسکن معتقدند قيمت مصالح ساختماني در رقابت با قيمت مسکن قرار گرفته و ساختمان سازي نيازمند برنامه ريزي جدي است.
با توجه به افزايش چشم گير قيمت مصالح ساختماني از جمله سيمان، فولاد و آهن آلات بسياري از سازندگان با مشکل گراني و همچنين کمبود مصالح ساختماني روبرو شده اند که همين خود باعث کاهش چشم گير صدور پروانه ساختماني و ميزان ساخت وساز در کشور شده است که اين خود زمينه ساز نگراني بسياري از سازندگان و انبوه سازان شده است.
همين افزايش قيمت مسکن باعث شده است که دوباره بانک مسکن به فکر ارائه کارت مصالح ساختماني براي سازندگان و انبوه سازان بي افتد کارتي که در سالهاي گذشته همچنان با ابهامات بسيار زيادي باقي مانده است.
کارت مصالح ساختماني يک پروژه شسکت خورده است
در همين رابطه ايرج رهبر دبير انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران جوان، با بيان اينکه مشخص نيست بانکها با چه معياري اقدام به ارائه کارت مصالح ساختماني ميکنند، گفت: ارائه کارت مصالح ساختماني يک سياست شکست خوردهاي است که نبايد اجرا شود و هنوز اجراي اين طرح ابهامات بسيار زيادي براي متقاضيان دارد.
او ادامه داد: زماني که ميتوان با تخفيف مصالح ساختماني از توليد کننده خريداري کرد و يا دولت در قالب پيش خريد برخي از مصالح ساختماني از جمله فولاد وسيمان همکاري کرده پ آن را در اختيار سازندگان قرار داد چه معنايي دارد که اين مصالح در قالب کارت ارائه شود.
کارت اعتباري مصالح ساختماني سود براي عده اي دلال؟
رهبر با بيان اينکه کارت مصالح ساختماني خود براي بسياري از سازندگان با سود همراه است و اگر دولت قرار است تسهيلاتي براي خريد مصالح به متقاضيان دهد چرا اين طرح را در قالب کارت اجرايي ميکند؟ افزود: اين طرح در حال حاضر داراي ابهامات بسيار زيادي است و در صورتي که اجرا شود دوباره با شکست مواجه خواهد شد.
دبير انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران با بيان اينکه عدم ثبات در بازار ساخت و ساز و همچنين بازار مصالح ساختماني خود باعث شده بسياري از سازندگان و بخش خصوصي به اين بازار ورود پيدا نکند، افزود: افزايش چشم گير قيمت مصالح ساختماني در چند ماه گذشته باعث شده که بسياري از سازندگان ريسک کمتري براي ورود به بازار ساخت وساز کند.
او با تاکيد بر اينکه قيمت فولاد در چند ماه گذشته ۴ برابر گرانتر شده است، گفت: با اين ميزان افزايش قيمت براي سازنده ساخت مسکن به صرفه نيست و همين اموال باعث ميشود که ميزان مشارکت سازندگان در ساخت مسکن کاهش يابد.
براساس اين گزارش چندي پيش مديرعامل بانک مسکن از نهايي شدن صدور کارت مصالح ساختماني خبر داد. کارتي با مبلغ ۵۰ تا ۱۰۰ ميليون تومان که به گفته رئيس اين بانک براي پيشبرد برنامه ساخت يک ميليون مسکن رئيس جمهور دنبال ميشود.
مدير عامل بانک مسکن اعلام کرد که وعده دولت براي ساخت سالانه يک ميليون واحد مسکوني شدني است و در اين راستا بايستي تمام نهادها و سازمانهاي ذيربط با اتفاق نظر کنار هم باشند تا اين هدف محقق شود.
محمود شايان بيان کرد: صدور کارت اعتباري مصالح ساختماني در حال پيگيري است تا بتوانيم بخشي از تسهيلات خُرد مسکن را در اين قالب ارائه دهيم.
امکان خريد کالاي ديگر با کارت مصالح ساختماني وجود ندارد
او همچنين تاکيد کرده است: وقتي اين کارت شارژ ميشود فقط براي خريد مصالح ساختمان است و سازنده نميتواند آن را جاي ديگري خرج کند.
طرح صدور کارت اعتباري خريد مصالح براي انبوه سازان از سال ۹۷ در دست بررسي بود و به نظر ميرسد که در حال حاضر به مرحله نهايي رسيده و قرار است در تمام شهرهاي کشور اجرا شود.
براساس اين گزارش به نظر ميرسد که صدور کارت اعتباري خريد مصالح براي انبوه سازان قرار است شامل مصالح اصلي همچون سيمان و فرآوردههايي مانند فولاد باشد که کاربرد بيشتري در ساخت و ساز دارند و از طرفي در بين انواع مصالح، بيشترين تاثير را بر قيمت تمامشده مسکن ميگذارند؛ و مقرر شده است در قالب اين طرح بهعنوان نهاد واسط بين توليدکننده مصالح و سازندگان مسکن قرار گيرد و به عنوان واسطه ارائه برخي ضمانتها و تضمين تعهدات دو طرف، امکان خريد وفروش غيرنقدي مصالح ساختماني را براي هر دو سمت معامله فراهم کند. / باشگاه خبرنگاران