
پايگاه خبري اويل پرايس طي گزارشي نوشت ايران با وجود تحريم هاي آمريکا صادرات نفت خود را افزايش داده و در ماه جاري نيز با صادرات نفت به لبنان توانسته مشتري نفتي جديدي براي خود پيدا کند.
به گزارش اويل پرايس، ايران دو هفته پيش اعلام کرد علي رغم ادامه تحريمهاي آمريکا، قصد تقويت توليد و صادرات نفت خام را دارد. با توجه به افزايش مداوم توليد نفت ايران از آغاز ۲۰۲۱، اين سوال به وجود ميآيد که آيا اين کشور مي تواند بر تحريمهاي آمريکا پيروز شده و دوباره يک توليد کننده بزرگ نفت شود؟ ايران در آغاز ماه جاري ميلادي اعلام کرد طي ماههاي آينده با وجود تحريم هاي آمريکا که بازار صادرات نفت آن را محدود کرده توليد خود را افزايش ميدهد.
وزير نفت ايران با تاکيد بر تمايل شديد کشورش به افزايش صادرات نفت علي رغم تحريمهاي آمريکا گفت:«من قول مي دهم اتفاقات خوبي در مورد فروش نفت ايران در ماههاي آينده بيفتد».
رئيس جمهور منتخب ايران اين اميد را به وجود آورده که کشورش به يک قرارداد هستهاي با آمريکا برسد که منجر به کاهش تحريمهاي انرژي و افزايش دوباره توليد و صادرات نفت اين کشور ميشود.
ايران چهارمين ذخاير بزرگ نفت دنيا را در اختيار دارد و اعلام کرده قصد دارد توليد نفت خود را از ۲.۱ ميليون بشکه در روز فعلي به ۳.۸ ميليون بشکه در روز برساند. اين افزايش توليد ايران همگام با کاهش محدوديتهاي اوپک پلاس براي توليد در سال جاري ميلادي خواهد بود.
مذاکرات بين ايران و آمريکا در مورد احياي قرارداد برجام و برداشته شدن تحريمهاي آمريکا عليه صنعت نفت و گاز اين کشور از زمان انتخابات رياست جمهوري ايران در ماه ژوئن متوقف شده است. ايران طي اين مدت فعاليت هستهاي خود را افزايش داده و به دنبال جذب حمايت اقتصادي شرکاي اصلي خود در زمينه انرژي يعني چين و روسيه است.
ايران در ماه جاري با صادرات نفت خام به لبنان از طريق سوريه تحريمهاي آمريکا را ناديده گرفته است و همچنين اعلام کرده کمبود انرژي سوريه را با ارسال ماهانه ۳ نفتکش به اين کشور تأمين ميکند.
علاوه بر لبنان و سوريه، افغانستان هم تحت حاکميت طالبان وابسته به واردات نفت از ايران براي تامين نياز خود به انرژي است. ايران صادرات سوخت به افغانستان را در اواخر ماه اوت آغاز کرده است.
قيمت بنزين در افغانستان به ۹۰۰ دلار در هر تن افزايش يافته و باعث شده اين کشور وابستگي خود به سوخت ايران را قبول کند. طالبان قرار است عوارض واردات سوخت از جمله بنزين ،ديزل و ال پي جي از ايران و ساير کشورهاي همسايه را کاهش دهد. ايران علي رغم تحريمها و ادامه حضور آمريکا در افغانستان، حدود ۴۰۰ هزار تن سوخت از ماه مه ۲۰۲۰ تا مه ۲۰۲۱ به اين کشور صادر کرده است. البته ارقام رسمي احتمالاً بالاتر از اين است.
متخصصان تخمين ميزنند رقم واقعي صادرات ايران به افغانستان۶۵۰ هزار بشکه در روز باشد يعني حدود ۳۰ درصد هدف برنامه ريزي شده.
ايران واسطههايي دارد که از صادرات نفت آن به چين حمايت ميکنند و در ازاي آن کالاهاي اساسي به کشور ميآورند.
با توجه به اعلام برنامه ايران براي افزايش توليد در ۲۰۲۱ و همچنين افزايش فعاليت هستهاي اين کشور، احياي قرارداد برجام کمرنگتر شده است. البته اگر ايران ميخواهد تجارت انرژي خود را را آزادانه انجام دهد و از آن سود ببرد، بايد وابستگي خود به واسطههاي صادرات نفت را پايين بياورد و تلاش کند تحريمهاي آمريکا کاهش يابد تا بتواند اقتصاد نفتي خود را دوباره احيا کند. / تسنیم